ACTUEEL
LEDEN KVH&O
DE BOTERHAL
CONTACT
ARCHIEF
SPONSOREN
WEBLOG
De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur gratis toegang
 
 
 

20 juli - 12 september 2007

Hoofdstukken

Natascha Janssen, is na haar studie aan de kunstacademie te Londen en Utrecht in 1997 afgestudeerd als theatervormgever. Sindsdien is zij professioneel werkzaam in de kunst- en theaterwereld en heeft zij een eigen bedrijf: NYX Theatre Design. Ze heeft kostuums en decors ontworpen in binnen- en buitenland voor vooral jeugd-, en muziektheater, zowel op locatie (b.v. muziektheater Lidewij van TOG te Deventer, opera 'Trijn' van stichting nachtwerk in KunstEyssen te Alkmaar) als in het theater (b.v. ballet 'Dornröschen' in het muziektheater Komische Oper in Berlijn)

Naast haar werk binnen het theater, uit ze zich in autonoom werk waarin haar theaterachtergrond wel te herkennen is. “Ik geloof niet dat je als vormgever alleen toegepast werk maakt. Het eindproduct is toegepast op theater, maar het hele ontwerpproces daarnaartoe is autonoom. Het is een zoektocht vanuit een inspiratiebron naar een bepaalde vorm, een kloppend beeld.” Haar werk vloeit vaak voort uit haar decor- en kostuumontwerpen. “Als vormgever mag je niet teveel invullen, je moet ruimte overhouden voor de spelers om hun deel van het verhaal in te vullen, het kostuum moet speelbaar blijven, praktisch zijn” Volgens Natascha Janssen kun je als autonoom kunstenaar wél verder invullen en die behoefte heeft ze regelmatig. “Ik ben gefascineerd door mensen en hoe ze zich verhouden tot een ruimte. Een bepaalde beweging of een houding kunnen zo veelzeggend zijn. Ik zoek vaak naar contrasten, en hou van het spel tussen licht en donker.”

Het gezicht, de pop, het masker is wat haar op dit moment zeer bezig houdt. De verschillende uitdrukkingen, de meerdere lagen in iemands persoonlijkheid. Jong en oud in één gelaat. Hoe verhouden deze zich tot elkaar.

De eeuwenoude consoles in de Boterhal hebben haar geïnspireerd een decor/ vorm te ontwerpen en bouwen in een expositieruimte waardoor het decor autonome kunst wordt, en de bestaande ruimte een aanvullende betekenis krijgt. De aandacht gaat nu eens niet alleen naar kunstobjecten die in de Boterhal worden geëxposeerd, maar de Boterhal zelf wordt tot kunstobject verheven.

Zij zoekt de samenwerking met Ingrid Doctor, schrijfster/dramaturge en Huib Folmer, toegepast componist, om deze voorstelling zonder acteurs tot leven te brengen.

De expositieruimte van de Boterhal wordt voor Hoofd stukken getransformeerd tot een theatrale ruimte waarin de oude hoofden (de zandsteenconsoles uit 1583) en de nieuwe hoofden (de inwoners van Hoorn uit 2007) zich uitten over zijn of niet zijn. Het publiek loopt door een decor. Een schip? een geraamte? een skelet? door het doolhof van het leven. De blik wordt geleid naar de consoles, de hoofden spreken tot het publiek, over zijn of niet zijn. Ergens in de ruimte zullen ook de gezichten van 651 bekende en niet-bekende inwoners van Hoorn te zien zijn, of even niet te zien zijn. Dit zal het slotbeeld vormen van deze spannende expositie, en is tevens een uniek document voor Hoorn.

Beleef de woorden, het geluid! Onderga de ruimte. Ervaar de lichtinval en de theatrale belichting. En overbrug in een half uur tijd een paar eeuwen. Kom naar deze expositie/voorstelling op de grens van beeldende kunst en theater!

 

 
<