ACTUEEL
LEDEN KVH&O
DE BOTERHAL
CONTACT
ARCHIEF
SPONSOREN
WEBLOG
De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur gratis toegang

Herbert Nouwens


Lies van der Sluis


Lies van der Sluis

14 september - 5 oktober
Herbert Nouwens en Lies van der Sluis

Zie voor opening en overzicht expositie >

Herbert Nouwens
Herbert Nouwens maakte voor de Boterhal een serie fragiele open constructies. Ook presenteert hij enkele beelden van steen in combinatie met staal. Dat is een oude draad, die hij na ruim 20 jaar weer oppakt.
Tegelijkertijd met de tentoonstelling in de Boterhal staat er in Hoorn op de Westerdijk een aantal grote werken van Nouwens opgesteld.

Voor de rotonde Blauwe Berg (Missiehuis) in Hoorn maakte Nouwens een ontwerp van een grote poort. Dit ontwerp is ook in de Boterhal te zien.
Al tijdens zijn academietijd raakte Herbert Nouwens in de ban van staal: lassen, snijden, knippen, smeden. Het was hem ook met de paplepel ingegoten, met twee grootvaders als smid en de smederij van zijn vader aan huis. Het stugge, schijnbaar onbuigzame, harde materiaal vormt zich met lasvlam en snijbrander in de hand tot kwetsbare en emotioneel lijfelijk te ervaren beelden. Nouwens werkt bij voorkeur met materiaal dat al een leven achter zich heeft en gebutst, gedeukt, geplooid, gepatineerd is door de tijd en het gebruik. Het materiaal is plooibaar, je kunt er grote en fragiele constructies mee bouwen en het heeft een levende huid, die in de loop der tijd van kleur en structuur verandert. Nouwens buit die kwaliteiten van het materiaal uit. Vaak snijdt hij eerst platen staal in strips, waarmee hij vervolgens zijn beelden assembleert.

Lies van der Sluis
In de Boterhal toont Lies van der Sluis sculpturen die zijn samengesteld uit twee gelijkvormige delen, al dan niet in kleur. Deze massieve beelden zijn in 8 cm dik plaatstaal uitgevoerd. Het zijn allemaal eigentijdse tekens, waar zowel een intu´tieve als een geometrische denkwijze aan ten grondslag ligt. Haar werk kenmerkt zich door helderheid in vorm en kleur. Een zekere vanzelfsprekendheid ontstaat zonder formele logica. Daarbij moeten minimale middelen een maximaal rendement opleveren. Lies van der Sluis, geboren in Schagen, heeft haar studie voltooid aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Zij woont in Broek in Waterland en werkt in haar atelier in Monnickendam. Aanvankelijk werkte Van der Sluis alleen in het platte vlak. De omschakeling naar driedimensionaal werk leverde veel monumentale opdrachten op. In de uitvoering daarvan is er steeds een duidelijke relatie met architectuur. In het vrije werk is die invloed terug te vinden. Haar monumentale beelden zijn in verschillende materialen uitgevoerd: plaatstaal, aluminium, messing of roestvrij staal. Recent werd een beeld in roest vrijstaal opgeleverd in Haarlem (Het Reinaldahuis), waarbij water en beeld een eenheid vormen. In haar werk speelt de natuur vaker een belangrijke rol. Concrete waarnemingen krijgen gestalte in een abstracte vormtaal. Er ontstaan series, waarbij vaak wordt uitgegaan van een zelfde basisvorm. Zo is een van die basisvormen, heel proza´sch, terug te voeren naar de grondvorm van de kelkbladen van een bloem. In de voortuin van Museum Kranenburgh in Bergen NH zijn daar permanent voorbeelden van te zien. Zelf zegt zij: “Mijn werk heeft met alle facetten van het leven te maken en het hele leven heeft voor mij met kleur en vorm te maken. Ik werk zoals ik denk, ik denk zoals ik werk. Ik zoek naar helderheid en eenvoud, waarbij wel de emotionele spanning voelbaar moet blijven.”

OPKAMER Margriet Vliegen

LEDEN EXPOSEREN

Tineke Pilkes en Margriet Vliegen 1-10 tm 1-2-09 Westfries gasthuis
Margriet van Engelen
24 tm 26-10 Kunstenaars-manifestatie Kunst in Ahoy in Rotterdam vr 17-22 u za en zo 11-18 u / 5 en 6 oktober Open Atelierroute Zaanstad-Wormerland
Botenmakerstraat 82  Zaandam

Floor Max

4-10 tm 5-11 Florarium, nieuw werk bij Galerie Ra, Amsterdam /
31-10 tm 8-3-2009 het Haarlems Sieraad Collectief
Natuurlijk gedragen Teylers museum Haarlem
Ella Koopman opening 18-9 Artep Italia C.so S.Anestasia 34 Verona Italie
Geny Titus
tot 15-9 beeldentuin Galerie De Groene Poort Middenweg 124 Midden-beemster za en zo 13-17 u en op afspraak 0299-683976
Nelleke Allersma bronzen beelden in de beeldentuin 16-3 tm 1-10 Galerie am Wehlhamm Sonnenstrasze 1 Ruhwarden Noord-Duitsland
Yvonne Alting Groot Vleeswaren
Gea Karhof 7-9 tm 15-10 handgekleurde etsen galerie Leesbibliotheek Zutphen

Jaap Beets
21-8 tot 20- 9 galerie de Bushalte Ridderstraat 21 Culenborg do en za 11-17 u vr. 11-20 u
José van Tubergen
14-9 tm 5-10 "Art in Redlight" De Oude Kerk Oudekerksplein 23 Amsterdam ma-za 11-17u zo 13-17u www.artinredlight.com Peter de Rijcke 15-8 tm 21-9 Ramschip De Schorpioen bij het Marinemuseum Den Helder / tot 7-9 Kunstenaars Centrum Bergen tentoonstelling DIK / vanaf 13-9 Kunstuitleen West-Friesland Grote Oost 28 Hoorn openingstentoonstelling nieuwe Kunstuitleen
Menno Bauer
8-9 tm 19-9 Galleria Centro Storico Florence / Ferrara Galleria Alba 13 Ferrara Italië 13-9 tm 19-9
Marijke Oosterman
tm 30-9 Galerie en beeldentuin 15 A Lochem www.15a.nl
Ada van Wonderen
10-5 tm 12-10 Beeldentuin
Interart Heeswijk-Dinther www.interart.nl

<