ACTUEEL
LEDEN KVH&O
DE BOTERHAL
CONTACT
ARCHIEF
SPONSOREN
WEBLOG
De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur gratis toegang


Ebelina Brethouwer
Krullers & scheren 

Ida van der Lee Allerzielen 


 

13 januari tm 17 februari 2008

Ida van der Lee + Ebelina Brethouwer

PARTERRE
Ida van der Lee
noemt zich steeds vaker regisseur van verandering. Zij realiseert grootschalige kunstprojecten die veranderingsprocessen vormgeven. Zij ontwerpt rituelen, protocollen of choreografieën voor mensen en plekken waar ingrijpende veranderingen gaande zijn. Het kan gaan over de sloop van stadswijken of over het herdenken van onze doden. Deze aanpak komt voort uit een bezorgdheid over het aantasten van onze leefomgeving en het gebrek aan de nodige rituelen om hiermee om te gaan.

Veranderingen veroorzaken chaos, conflicten en zetten alles op scherp. Af en toe een scheutje chaos kan geen kwaad, dat houdt ons wakker en maakt creatief! Maar bij teveel chaos gaan gevoelens van onmacht en destructie parten spelen. Ingrijpende gebeurtenissen worden hanteerbaar door het ritualiseren ervan. Door het waardevolle en het moeilijke met elkaar te delen, zicht-baar te maken en vorm te geven raakt men betrokken en kan men het gebeuren met de kracht van verbeelding doorleven. Zo ont-staat aanvaarding en krijgt een plek of gebeurtenis een nieuwe betekenis.

Pas gedurende het proces groeit het idee over de vorm waarin het project gegoten gaat worden. De vele deelnemers, bewoners, nabestaanden, collega-kunstenaars en vormgevers, hebben een creatieve inbreng. Zo ontstaat er een gezamenlijk kunstwerk dat iedereen ook een beetje als het zijne ervaart.
Gevoel voor authenticiteit en de aard en geschiedenis van plek en mens, vormen belangrijke uitgangspunten. Zachtheid als tegenhanger van alle harde zakelijke beslissingen zijn een noodzakelijke daad in deze snelle en marktgerichte maatschappij.

---
1e ETAGE
Ruim tien jaar filmde Ebelina Brethouwer haar ouders. De dagelijkse beslommeringen, handelingen en gewoontes.
Het werk wordt vertoond in de vorm van installaties. Er zijn televisiemonitoren te zien, aangevuld met foto's, schilderijen, teksten en gevonden voorwerpen.
Deze installaties zijn 'stille getuigen' die
een indringend portret tonen dat soms humoristisch en soms schrijnend en confronterend is. De momenten van een dag, de dagelijkse handelingen en de geruststellende werking die hiervan uitgaat, zijn universeel en herkenbaar.

---
OPKAMER
Marijke Oosterman
presenteert het Pierre Kemp project.

---
LEDEN EXPOSEREN
Gea Karhof Reizende expositie 'DOUBLE VISION' Van 26-1 tot 22-2 Kunstcentrum Haarlem. Daarna reist de tentoonstelling naar Kathmandu-Nepal vanaf 2-3 in de Siddhartha Gallery
Rob Clous Grafiekgroep Bergen overzichtstentoonstelling 2 -1 tm 28-1 Kerkplein 1 Beverwijk www.kekbeverwijk.nl
Els Benjamins Grafiek In de molen Wassenaar 12-1 tm 10-2

 
<