De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
 

Marian Bijlenga

Pietsjanke Fokkema


Hanneke Fit

PIETSJANKE FOKKEMA

Enkele uitspraken met betrekking tot mijn tekeningen
oktober 2008

Ik teken; werk voornamelijk met potlood.
Vaak groot formaat (150x200cm).
Laatste twee jaren ook kleiner formaat (50x70cm)
Verhalend werk; figuratief. Baseert zich op mijn leven; persoonlijk. Interesse voor middeleeuws en vroeg renaissancistisch werk, vanwege het verhalend karakter en vaak bizarre composities en het feit dat ze verschillende verhalen in 1 beeld stoppen.
Grote neiging tot interieurs en voorwerpen; die interieurs die ik maak baseren zich meestal op mijn eigen woonsituatie. Veel aandacht voor details en motieven; erg dol op behangetjes, waarin ik weer patronen kwijt kan. Zoek vaak naar het overvolle; het beeld zit vol met spullen, motieven van behang, en daartussenin doet een figuur nog iets. De werkelijkheid om je heen zit ook vol; overal zie je voorwerpen, gebouwen, planten, troep. Dat fascineert me; eerder neiging om dat volle gevoel te naderen dan om een geabstraheerd beeld te maken. Mijn tekeningen raken daardoor wel eens oververzadigd.
Laatste tijd: ridders; gevechten; chaos; veelheid. De behoefte aan chaos en een overvol beeld, zodat je niet gelijk overzicht hebt. Daarnaast ook het gruwelijke en de moorddadige kant van de mens, waar ik maar moeilijk mee om kan gaan. Ik kom weer uit bij de middeleeuwse taferelen; hier wordt naar hartenlust gemoord en gemarteld. Bovendien wordt het vechten soms erg mooi en gestileerd voorgesteld; die contradictie fascineert me.

WERK IN DE BOTERHAL Bij de tentoonstelling in de Boterhal, ben ik van plan om een vloertekening te maken. Het werk dat als uitgangspunt dient, is Het Feest uit 2006. Dit is een grote tekening, gebaseerd op de Boerenbruiloft van Breughel. In mijn tekening wordt gefeest, gegeten, gevreeën en er is verdriet. Ik ben van plan om nog zo'n tekening te gaan maken; gebaseerd op Het Feest, maar dan zonder mensen. Alleen de tafel, de spullen en een ruimte er om heen. De tafel is de centrale vorm. Deze nieuwe tekening dient weer als basis voor de vloertekening. Daar ga ik ook een tafel neerzetten, met eten en spullen; gezet in een ruimte. Bij deze tekeningen gebruik ik middeleeuwse taferelen, scènes en settings. De kleinere tekeningen bij de tentoonstelling, zullen met dit onderwerp samenhangen. Huiselijke taferelen. De vloertekening wordt met gouache (wit of misschien donkerrood) op de vloer getekend. Het zal ongeveer een derde van de benedenvloer van de Boterhal gaan beslaan.

pietsjankefokkema.nl

MARIAN BIJLENGA

Sporen fascineren mij.
Aangevreten blad, gescheurd wegdek, spijkergaten in een wand, plekken van slijtage, het patroon van stoelpoten in een zachte vloer.

Mijn werk bestaat uit stippen en lijnen, paardenhaar en stof, onzichtbaar verbonden tot transparante structuren, zwevend voor de wand.

Een tekening in de ruimte.

marianbijlenga.com

 

 

 

 

 

 

---------
VOLGENDE TENTOONSTELLING
11 januari - 15 februari 2009 Ledententoonstelling KVH&O


HANNEKE FIT

Beeldend kunstenaar Hanneke Fit wil in haar werk het immaterieele zichtbaar maken.
Het materiaal is de drager van lege ruimte en licht reflectie. Kenmerkend zijn fragiliteit, transparantie en stroming.

Bij het werk 'Portret van een hand' prikt zij met o.a. acupunctuurnaalden dmv. minuscule gaatjes het papier weg, het residu is een relief waarbij de suggestie van huid wordt gewekt. Bij strijklicht komt dit sterk naar voren. Licht vanaf de achterzijde beschenen, laat de transparantie zien.

Voor deze tentoonstelling gaat ze, naast een aantal tekeningen, die afwijken van het thema, ter plekke een werk maken van lijmdraden. De weerkaatsing van licht op het werk maakt het zichtbaar en de niet belichte delen van het werk lossen op in de omgeving. Daarom is het werk nooit begrenst.

hanneke fit

LEDEN EXPOSEREN

Westfries gasthuis
1-10 tm 1-2-09 Tineke Pilkes en Margriet Vliegen

Rob Clous tm maart 2009 Groot vleeswaren

Ankie Postma Yvonne Alting Open Atelier weekend 13/14 en 20/21 december 11-17u De Meisjesschool Hoofdstraat 201 Bovenkarspel

Gea Karhof 1-12 tm 31-12 solo-tentoonstelling Galerie Inkt Choorstraat 29 Delft zondag 7-12 is zij zelf aanwezig.

Paul Stap 22-11 tm 21-12 galerie De Kapberg Slotweg 17 Egmond aan den Hoef za en zo 13.30-17 uur galeriedekapberg.nl

Peter Bes 15-11 tm 13-12 In de tussentijd Boekpresentatie en expositie Gedempte oude gracht 117-121 Haarlem di tm vr 11-17u kunstcentrum-haarlem.nl

Ella Koopman Peter de Rijcke 3 tm 31-12 HEMA-etalage Hoorn

Sjaak Kooij 1-12 tm 31-1 Westfries gasthuis / 16-11 tm 18-1 de Groene Poort Middenbeemster

Floor Max Vanaf 8-1 bloemen Museum Waterland, Purmerend
/ tot 8-3 Natuurlijk Gedragen Haarlems Sieraad Collectief in Teylers Museum Haarlem

Marian Commandeur 13-12 tm 14-2 Beelden in de parkgalerie van  de Park Schouwburg in Hoorn

Juul Bögemann 4-1 tm 24-1 Galerie Instock Oegstgeest
Sieraden

www.instock.nu / 14-1 tm 1-2GSA Hilversum
Textielobjecten

www.gsagalerie.nl / 6,7 en 8 februari Kunst om het lijf
Kleding en Ornamenten
De Rijper Eilanden

www.kunstomhetlijf.nl

Nataliya Vladychko 25-1 tm 8 -3 in Galerie X Breestraat 2 Hoorn

 


 

©