De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
 

INLEIDING
NH VERDWIJNT
12 oktober tm 23 november

Het Noord-Hollands landschap wordt door menigeen ervaren als natuur. Maar er is geen twijfel over mogelijk: het is een product van menselijk handelen en daarmee onderdeel van ons cultureel erfgoed. Sterker nog: dit cultuurlandschap, met name gevormd door de landbouw, kan worden gezien als een monument. Die status wordt bedreigd door een aantal factoren: woningbouw, (gebrek aan!) landbouw, industriële ontwikkeling, recreatiedruk, verkeer maar voor alles: de relatieve ongeïnteresseerdheid van de gemiddelde bewoner.

Het laatste aspect is wellicht nog het meest zorgwekkend: het gevoel van niet-betrokken zijn leidt tot onverschilligheid ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen. De Noord-Holland Biënnale 2008 probeert aan dat bewustzijn iets te doen door het werk te tonen van eigentijdse vormgevers, architecten, beeldend kunstenaars en fotografen dat uitspraken doet over het landschap. Soms gaat het daarbij om een kritische analyse, soms om een lyrische hommage, dan weer een ironische constatering. Maar daar blijft het niet bij: minstens zo belangrijk is te ontdekken wat bewoners, jong en oud, te berde te brengen hebben. Wat vindt u, als Noord-Hollander, belangrijk?

Hoe kunnen we met respect voor de omgeving hier leven en ons economisch en sociaal verder ontwikkelen? Slokken de industrieterreintjes die bijna iedere gemeente meent te moeten ontwikkelen de open ruimte op of wordt Noord-Holland één groot recreatiegebied? Is er nog een economische toekomst voor de boeren anders dan als natuurbeheerders? Waar en hoe willen we wonen in dit monument?

De mogelijke antwoorden op deze vragen staan – zoals we zullen zien- niet zelden bol van de tegenstrijdigheden en roepen daarmee nieuwe vragen op. Het is niet anders. NH VERDWIJNT daagt u uit en doet dat op vijf tentoonstellingslocaties. Iedere locatie behandelt een deelthema. Museum Waterland in Purmerend focust op de relatie met de landbouw onder de titel NH VERRUIGT. De Grote Kerk in Schermerhorn richt zich op de industrie met NH VERPAUPERT. NH VERTRUT, te zien in het Kunstenaarscentrum Bergen, gaat over de woningbouw. De Boterhal in Hoorn toont NH VERPRETPARKT en NH VERZUIPT, ten slotte, is te zien in de Vishal in Haarlem.

Op al deze locaties zijn tevens internet-informatiesokkels aanwezig waarop de beelden en bijbehorende teksten te zien zijn die Noord-Hollanders als reactie op de artikelen en oproepen in het Noordhollands Dagblad, hebben ingestuurd om zo hun geestdrift, ergernis en hoop gestalte te geven. Uiteraard kunt u die groeiende digitale klaag- dan wel lofzang ook thuis bekijken op www.nhverdwijnt.nl. Onderweg, tussen de tentoonstellingslocaties in - en daarmee onderdeel van het geheel – ligt het Noord-Hollands landschap: in volle glorie, hopeloos aangetast, op weg naar morgen!

De Noord-Holland Biënnale zoekt met succes de confrontatie over het verdwijnende Noord-Hollands cultuurlandschap. De intensieve publiekscampagne die op 22 augustus van start is gegaan op de website www.nhverdwijnt.nl en in het Noordhollands Dagblad maakt duidelijk dat de toekomst van Noord-Holland haar bewoners aan het hart gaat. De film die in opdracht van de tweejaarlijkse kunstmanifestatie is gemaakt over het landschap trok tot op heden ruim 5000 kijkers. De deelthema’s NH VERRUIGT, NH VERPAUPERT, NH VERTRUT, NH VERPRETPARKT en NH VERZUIPT riepen vele reacties op.Op de website staan nu al meer dan 60 bijdragen in tekst en beeld.

Tijdens de Biënnale van zondag 12 oktober tot en met zondag 23 november worden alle publieksbijdragen getoond. Enkele uitspraken bij de winnende foto’s: Yvonne Jonkman (Oosthuizen): “Nee, we verzuipen niet! Er is voldoende expertise en verstand om dat niet te laten gebeuren. Maar is er geld genoeg?”

M. Groentjes (Bergen): “Jarenlang steggelen over de N9 heeft veel kaalslag opgeleverd maar geen snelle verbinding. Vijftien stolpen legden het loodje. Wegbaas Rijkswaterstaat heeft hierbij ‘nieuwe’ natuur aangelegd. Zo zie je nu een truttige, onnatuurlijke waterplas met eilandjes op de plek waar kortgeleden nog een prachtige hoogstamboomgaard in bloei stond.”

Mark Kamoen (Egmond a/d Hoef): “Het zo geroemde weidse landschap van Noord-Holland verdwijnt achter geluidswallen. Prachtig dat jullie dit onderwerp onder de aandacht brengen!”

Deelnemende kunstenaars
Onder de titel NH VERDWIJNT toont de Biënnale werk van eigentijdse vormgevers, architecten, beeldend kunstenaars en fotografen die uitspraken doen over het landschap. Elke tentoonstellingslocatie heeft een eigen thema. Deelnemende kunstenaars zijn: Andrea Stultiens, Semâ Bekirovic, L.A. Reaven, Hella Jongerius, Geer Roobeek, Driessen & Verstappen, Jurgen Bey, Ralph Kämena & Jan Konings, Peter Verdonk, Gerco de Ruijter, Hans van der Meer, Xavier Ribas, Leon Hendrickx & Thomas Kaan, Siebe Swart, Raimond Wouda, Luuk Kramer, Edwin Zwakman, MVRDV, Fons Brasser, Han Singels, Gé-Karel van der Sterren en Irene Fortuyn.

ORGANISATIE
De biënnalewerkgroep bestaat uit leden van de tentoonstellingslocaties en Kunst en Cultuur Noord-Holland. De kunstmanifestatie is samengesteld door Jan Hein Sassen en Bas Vroege (Paradox), ondersteund door Jan Kappers (assistent-curator), Marianne Barendregt en Wim Schermerhorn (LTO), Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen (Prospektor). De biënnale wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Noord-Holland, SNS REAAL Fonds, Nationaal Landschap Laag Holland, Prins Bernard Cultuurfonds, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Rabobank en de gemeenten Haarlem, Purmerend, Schermer, Hoorn en Bergen.

INFORMATIE
De Noord-Holland Biënnale start op zondag 12 oktober met een bustour in de Schermer en een opening in de Grote Kerk in Schermerhorn. NH VERDWIJNT is tot zondag 23 november te bezoeken in Museum Waterland (Purmerend), De Grote Kerk (Schermerhorn), Kunstcentrum Bergen (Bergen), De Boterhal (Hoorn) en De Vishal (Haarlem) van dinsdag t/m zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

De gratis biënnalekrant met informatie over alle locaties, deelnemende kunstenaars en een inleiding op het thema is vanaf zondag 12 oktober in een oplage van 40.000 exemplaren te vinden op alle regiokantoren van het Noordhollands Dagblad en de vijf tentoonstellingslocaties. Alle informatie is te vinden op www.nhverdwijnt.nl.

 

 

ZIE TENTOONSTELLING in BOTERHAL >

NH VERPRETPARKT in de Boterhal
focus op recreatie

Noord-Holland wordt doorkruist door vrolijk geklede toerfietsers, kitesurfers, caravanbezitters en lieden op luidruchtige motorfietsen of waterscooters. Voor die recreatie is natuur nodig, op korte afstand van de snackwagens en pannenkoekenboerderijen, aqua- en andere pretparken, dorpen en steden. Vaak is het cultuurlandschap daarbij niet aantrekkelijk genoeg. Recreatievoorzieningen worden aangepast aan de wens van de consument. Er komt steeds meer vraag naar ‘belevingsnatuur’. Er moet gecrossfietst worden, gekanood en geskied van borstelbanen. Boeren bieden boerengolf aan op hun akkers waar vroeger het vee liep, historische militaire verdedigingslinies worden opengesteld voor dagjesmensen. Hoe ver gaan we met het Noord-Hollands landschap in dienst te stellen van ons genot? En hoe kan men van het landschap gebruik maken zonder aan bescherming in te boeten of natuur te vernietigen?

> Fons Brasser - beeldende kunst / fotografie
> Han Singels - fotografie
> Geer Roobeek - beeldende kunst
> Hella Jongerius - vormgeving
> Irene Fortuyn - beeldende kunst

------

VOLGENDE TENTOONSTELLING
30 november - 4 januari 2009

Pietsjanke Fokkema
Hanneke Fit
Marian Bijlenga


LEDEN EXPOSEREN

Westfries Gasthuis
1-10 tm 1-2-09 Tineke Pilkes en Margriet Vliegen

Yvon Spee 17-10 tm 23-11 Kunstuitleen Almaar Achter de Vest 3 Almaar www.kunstuitleenalkmaar.nl

Marija Ilic 29-10 tm 10-12 Houtsneden uit de serie MEMORY-GAME, level one (upgrade) en ander werk Grafisch Atelier Alkmaar

Paul Stap 14-9 tm 8-11 Galerie help u zelven Wilhelminastraat 9 Winterswijk www.helpuzelven.nl

Gea Karhof Josevan Tubergen Piet Lont Rob Clous ea 17-10 tm 26-10 Grafiekgroep Bergen Flip Trapzaal tijdens kunsttiendaagse Bergen www.kunstcentrumbergen.nl

John Ory 17-10 tm 26-10 Kunsttiendaagse Bergen Servicecentrum Frankenstate Lindenlaan 52 Bergen www.dekunst10daagse.nl

Carolien Broersen 5-10 tm 30-11 Arts-place Amstelkerk Kerkstraat 11 Ouderkerk aan de Amstel za+zo 12-18u www.arts-place.nl

Yvonne Alting 9-11 tm 30-11 Galerie Geja Koning Clovisstraat 20 Maastricht vr-zo 14-18u

Margriet van Engelen  24 tm 26-10 Kunstenaarsmanifestatie Kunst in Ahoy Rotterdam vr 17-22u - za en zo 11-18u www.kunstevent.nl

Floor Max 4-10 tm 5-11 Florarium nieuw werk bij Galerie Ra Amsterdam / 31-10 tm 8-3 2009 het Haarlems Sieraad Collectief Natuurlijk gedragen Teylers museum Haarlem

Peter de Rijcke vanaf 13-9 Kunstuitleen West-Friesland Grote Oost 28 Hoorn openingstentoonstelling nieuwe Kunstuitleen

©