De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
 

 

Geslecteerde kunstenaars:

België Luc Hoenraet, Mark Swysen, Ward Dijck
Frankrijk Nicol Rodriguez, Ewa Rzeszowska, Luc Maes
Duitsland Claudia Berg, Claus Wettermann, Matthias Lutzeyer
Nederland Jan de Beus, Erik Oldenhof, Marie-José Robben
idCollectief Boyan Kirkov, Annie Derkinderen, Lieve Janssen
Hoorn Jaap Beets, Marita Horbach, Rity Janssen Heijtmajer

De materie meester
Meester der materie

Het idCollectief Hamme, met thuisbasis in het idplusart kunstcenter, organiseert regelmatig uitwisselingsprojecten met het buitenland. Grensverleggend – wat uiteraard uitwisseling en contact tussen kunstenaars onderling en publiek anderzijds impliceert - is dan ook de achterliggende idee die de Belgische kunstenaarsvereniging tot doel heeft.
Voor dit project worden telkens drie kunstenaars gegroepeerd per geografische entiteit, met name een Belgische, een Nederlandse, een Duitse en een Franse selectie, aangevuld met respectievelijk drie kunstenaars uit het Collectief en uit de Vereniging van Hoorn en Omstreken. Op deze wijze is er een artistieke confrontatie in internationale context met 18 artiesten, waarbij ieder vanuit een verschillende invalshoek de beeldende kunst benadert. Als rode draad doorheen de selectie werden de kunstenaars bovendien gegroepeerd onder het thema “De materie meester – Meester der materie”.
De titel heeft een dubbele bodem en verwijst enerzijds naar het geloof in eigen kunnen, naar het verleggen van de eigen artistieke mogelijkheden. De materie beheersen duidt inderdaad op een zeker meesterschap. Houtskool, pen en inkt, olieverf, tempera, papier-maché : alle media vergen een andere invulling en vaardigheid. Pas door grondige studie van het materiaal en het gereedschap leert men die aanvoelen en de uitdrukkingsmogelijkheden ervan kennen, die dan ook meesterlijk vertaald worden in een persoonlijke factuur. Anderzijds ontsluit het thematisch gegeven ook de aantrekkingskracht van het gebruik van diverse materialen als begrippenkader voor de materieschilderkunst. Naast de traditionele artistieke middelen als verf, krijt, potlood of inkt, gebruikt de materiekunstenaar ook een breed arsenaal van mechanische en organische stoffen als jute, zand, cement, asfalt, touw, karton, lijm,… De presentatie wil een kijk bieden op de houding, de intentie en het creatieve proces van een aantal kunstenaars over de grenzen heen. De actuele kunstenaar sluit zich niet op in een systeem. Zijn achtergrond, zijn overtuiging, zijn temperament en de plaats die hij inneemt in de historische werkelijkheidsvisie, vormen samen de basis van waaruit hij zijn beeldtaalcreëert om zijn waarheid van de werkelijkheid te openbaren. Van abstrahering van een emotie tot constructieve vormgeving van een cerebrale gedachte, van een expressieve en brutale geste tot een strakke monochrome kleurzetting, van een rudimentair aanwezige figuratie tot in smeuïge verfmassa gekraste tekens en lijnen, van de transcendentie van een verfspoor tot de geestelijke impact van een environment : ieder van deze kunstenaars verwijst met zijn beeldtaal naar het oneindige, naar het absolute, naar het perpetuum mobile van geboorte en dood, naar vrijheid, naar sensibiliteit en verinnerlijking, naar een universele eenheid die ten grondslag ligt aan en in alle levensverschijnselen. Wat deze kunstenaars gemeen hebben is dat zij allen de materie meester zijn.

----
volgende tentoonstelling
21 maart – 25 april
Jan Grooteman en Juul Bögemann

LEDEN EXPOSEREN

Kwartaalprent
Menno Bauer
Opkamer Boterhal

Techniek: zeefdruk
Titel: Weerloze stilte
Formaat: 70x50 cm
Oplage: 50
Prijs: € 230,-- exclusief lijst en passe-partout
lijst en passe-partout:
€ 100,--

Rob Komen / Jan Hollenberg / Marija Ilic 14-1 tm 16-2 Grafisch Atelier Alkmaar Doelenstraat 23 Alkmaar

Peter van den Akker 15-9 tm 15-3 bij Groot vleeswaren

Kees Admiraal tot 1-3  7AM Buitenhof 47 Den Haag graag even bellen voor bezichtiging 070 346 84 29

Ada van Wonderen 24-1 tm 28-2 Galerie De Salon Wolvenstraat 13
Amsterdam

Gea Karhof Galerie 10-1 tm 8-3 de Groene Poort Midden-Beemster open za-zo 13-17 uur

Thea van Lier / Peter de Rijcke 15-12 tm 15-2 portretten van bekende en onbekende Hoornse gezichten Foyer stadhuis Nieuwe Steen 1 Hoorn

Nelleke Allersma 15-1 tm 15-3 Waterschapshuis Veendam Aquapark 5

Jawek Kwakman januari KCB Bergen

Jan van der Woud en Ger Zijlstra 19-1 tm 6-2 "Messangers" Athanor Centre de la Culture de Montluçon Montluçon Frankrijk

Caroline Broersen 9-1 tm 13-2 galerie Wegert en Sudocco
opening 10 januari Bosstraat 7 Winkel open za-zo 14-18 uur en op afspraak

Rity Jansen Heijtmajer ea 31-1 tm 30-5 Breedbeeld - 50 jaar geometrische kunst
Museum+galerie Van Lien Kadijk 2 Fijnaart

Juul Bögemann en Jaap Beets 14-1 tm 27-2 De Hollandse Maagd Oosthaven 28 Gouda
 

 

 

 

 

 

 

 
©