De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
  ijsschots
Illustratie van Klaas Bording en zijn zonen drijvend op een ijsschots, 1849

vlot

 

 


 

12 september tm 17 oktober
Noord Holland Biënnale
buiten de Boterhal
<
Marjolijn Dijkman en José Carlos Martinat

Tijdens het bezoek aan Hoorn waren Marjolijn Dijkman en José Carlos Martinat gefascineerd door de verschillende manieren waarop mensen zich verhouden tot het "Oosten". Naast de vele referenties aan het koloniale verleden met de VOC als boegbeeld, vonden ze in bijna elke straat en soms achter meerdere ramen, een sculptuur van Boeddha (1). De interesse in het Boeddhisme lijkt sinds de financiŽle crises te zijn toegenomen. Een verkoper van Boeddha sculpturen in Hoorn zei ''deze trend zal pas stoppen als iedereen in Hoorn zijn eigen Boeddha heeft". Recent geopende centra als Soulcenter en de Eenheid in Hoorn, bevestigen deze groeiende interesse in een meer spirituele ervaring in plaats van het alledaagse genot van consumeren. Ze reflecteren de nieuwe verhouding met het Oosten: een innerlijke zoektocht in plaats van materiŽle import.
In vele culturen en spirituele overtuigingen staat water symbool voor verandering en transformatie, maar in Nederland wordt het eerder geassocieerd met potentieel gevaar en in het beste geval met economische welvaart.
Veel scheepsjargon is terug te vinden in termen over de economische en bestuurlijke positionering van ons land, zoals er valt geen land meer mee te bezeilen, aan de grond zitten, over een andere boeg gooien, overstag gaan, van koers veranderen en proosten op een goede afloop.
Dispereert niet, ontziet uw vijanden niet, want God is met ons - Jan Pieterszoon Coen (1612)
De scheepsjongens van Bontekoe uit Hoorn inspireren de mensen nog steeds door hun heldhaftige avonturen. Ook het verhaal van de visser Klaassen Bording en zijn zonen uit Enkhuizen, die in een ongelukkige gebeurtenis 14 dagen op een ijssschots in de Zuiderzee rond dreven, spreekt tot de verbeelding.
Deze overlevingsscenario’s en de manier waarop ze mensen inspireren lijkt aan de basis te liggen van de groeiende vraag en aanbod van spirituele zoektochten.
Soul quests, walk abouts en allerlei andere begeleidde spirituele transformaties en levensverrijkende ervaringen zijn ondertussen een gangbaar fenomeen geworden in onze samenleving.

De ervaring die verscholen ligt in het werk
Dispereert Niet gaat van een avontuur in erbarmelijke omstandigheden, een spirituele verlichting door de confrontatie met jezelf tot een unieke gedeelde ervaring met anderen met wie je onverwacht in contact komt. Of wellicht treedt je in de voetsporen van Boeddha en krijg je inzicht in de aard van het menselijk lijden?
Het vlot voldoet aan de eisen van de universele SOLAS reguleringen die zijn ontstaan na de Titanic ramp in 1914. De lichtblauwe binnenkant helpt tegen zeeziekte en heeft een kalmerend en ontspannende werking.
Zichzelf overwonnen te hebben, is beter dan alle anderen te overwinnen - Boeddha (circa 400 BC)

Noord-Holland Biënnale 2010
Als er iets is dat centraal staat in de geschiedenis van Noord-Holland, dan is het wel de eeuwige strijd tegen het water. De ontmoeting tussen land en water heeft het leven van de bewoners gevormd. Het is een geschiedenis van weren en toelaten; niet alleen van water, maar ook van mensen. Dit spanningsveld van toelaten en weren - van open en gesloten, van gastvrij en naar binnen gekeerd - is het thema van de vierde editie van de Noord-Holland Biënnale. Middels ontwerpateliers, tentoonstellingen en debatten worden gebruik, betekenis, geschiedenis en verwachtingen van het gebied en haar gebruikers via de beeldende kunst belicht. De Biënnale nodigt het publiek uit om Noord-Holland vanuit een ander perspectief te bezien en te ervaren.

(1) Jan Pieterszoon Coen, stichter van Batavia geldt als een van de grootste VOC-dienaren uit zijn tijd. Coen wordt tot op de dag van vandaag geroemd en verguisd. Coen was streng voor zijn minderen en meedogenloos voor zijn tegenstanders. Hoewel hij in een weinig zachtzinnige periode van de geschiedenis leefde, was het geweld dat hij bereid was te gebruiken om zijn doelstellingen te bereiken zelfs voor menig tijdgenoot te veel.
(2) Siddhartha Gautama Boeddha was voorbestemd voor het luxueus leven als prins. Hij had drie paleizen die vooral voor hem waren gebouwd. Zijn vader, Koning Sīuddhodana, sloot zijn zoon uit van godsdienstig onderwijs of kennis van menselijk lijden. Na geconfronteerd te zijn met verouderende, zieke en wanhopige mensen buiten het paleis, probeerde Siddharta Gautama Boeddha om het menselijk lijden volledig te begrijpen. Na 49 dagen van meditatie zonder voedsel of water bereikte hij Nirvana. Op dit punt, wordt verondersteld dat hij in een volledige staat van verlichting terecht kwam en inzicht kreeg in de oorzaak en aard van menselijk lijden.

download pdf folder>

......

2 oktober tm 17 oktober
Gevoelige Oppervlakte
“Fotografen in performance” tonen het persoonlijke verhaal achter hun foto’s in deze productie van de Siberische Bruiloft, het productiehuis van Stichting Element

download aankondiging >

Interview Sonja de Jong met Elina Cerpa > 

LEDEN EXPOSEREN

Titi Smit / Jan Hollenberg 1-6 tm 30-9 Westfries gasthuis zie ook het weblog

Loes Groothuis tm 30-9 bij Groot Vleeswaren

Tineke Pilkes 1-9 tm 15-10 Etalage Galerie Danielle Janssen Westerstraat 46 Enkhuizen

Carolien Broersen 24-8 tm 28-9 het Kennemer Theater (KEK) Kerkplein 1 Beverwijk open ma wo vrij 10-20.30u di do 10-17.30u za 10-14u

Ada van Wonderen 2 en 3-10 Open Atelier Nieuwmarkt 12-18 u

Wies Plasschaert 4-9 tm 10-10 "Labyrint, een zoektocht naar het ultieme beeld" Hippolytuskerk Kerkplein Hippolytushoef opening 4-9 16u

Rob Komen 11-9 tm 9-10 "Kijkkisten" Kunststelling Magazijn voor hedendaagse Kunst en Cultuur Alkmaar

Karin van Bodegom 11-9 t/m 26-9 Urban Landscapes II Electron Breda

Margriet van Engelen 2 en 3-10 Open atelierroute Zaanstad-Wormerland 11-17u met 15 uur demonstratie papierscheppen en de ontwikkeling van het materiaal papier in de kunsthistorie. Botenmakersstraat 82 Zaandam

Pietsjanke Fokkema 5-9 tm 3-10 Schuilplaats tekeningen/installatie/film Galerie Lutz Oude Delft 195 Delft

José van Tubergen 30-5 tm 31-10 Het transparante huis museum Tetar van Elven Koornmarkt 67 Delft open di-zo 13-17u

Peter van den Akker beelden van staal 1-5 tm 30-9 Buitenplaats Wester Amstel Amsteldijk-Noord 55 Amstelveen open ma-vr 9-16.30u za-zo 12-16u

Menno Bauer voor de vijfde achteréénvolgende maal genomineerd bij de verkiezing ‘Kunstenaar van het jaar’. Stemmen kan op https://www.kunstweek.nl/stemmen.asp

Marijke Oosterman 25-4 tm 31-10 Galerie en beeldentuin 15A Galgengoorweg 15a Lochum open do-zo 12-17.30u

Ankie Postma 5-7 tm 7-11 De Groene Poort Middenbeemster / 29-8 tm 11-10 De Galerij Drachten

Gea Karhof presentatie en verkoop van de luxe editie met twee prenten van het boek "Gea Karhof- Grenzeloze grafiek" Galerie de Kunstsalon Utrecht / 1 tm 16-10 Galerie Epreuve d’Artiste Oudekerkstraat 64 Antwerpen open za+zo 14-18u en op afspraak / 22 tm 31-10 KCB Plein 6 Bergen NH

Menno Bauer / Peter van den Akker 1-10 tm 31-1-11 Westfries gasthuis

 
©