De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
   

 

 

Gevoelige oppervlakte

Zij maakt al 15 jaar foto’s van weilandhekken.
Hij van zijn voeten, elke keer dat hij moet wachten.
Een ander fotografeert de oude handen van haar moeder.
Een foto legt een relatie.
Fotograferen, is jezelf ontdekken.
Jezelf ontdekken is jezelf vergeten.

Gevoelige Oppervlakte van Productiehuis de Siberische Bruiloft is een spannende ontmoeting tussen theater en fotografie. Dertien fotografen uit Noord-Holland hebben ieder een fascinatie voor een eigen, specifiek foto-onderwerp. Zij maakten met de Letse regisseur Elena Cerpa en de uit Spanje afkomstige beeldend kunstenaar Miguel Melgares, korte performances, waarin zij hun motieven om de wereld in bijzondere beelden te vangen, op poëtische wijze vormgeven.

Naast de performances, exposeren de fotografen ook met hun eigen werk. Expositie en performance-acts zijn afzonderlijk van elkaar te bekijken. Op de verschillende voorstellingsdagen steeds een ander thema. De performances worden per dag meerdere keren herhaald.
In verband met het beperkte aantal plaatsen alleen telefonisch reserveren: 072-5023330

Fotografen en performers
thema 1
Els Dekker, Hannah Kalverda, Louis Visseren,
Masha Ru
thema 2
Cris Bakker, Jet Pronk, Nelly Wuis,
René van Ophem, Zaid Yaseen
thema 3
Bob Jansen, Hans van de Putten, Hein van der Woude, Ronald Eikelenboom, Vronie Achenbach

Expositie en performance-data
6 oktober 2010 opening expositie 19.30 uur
7 oktober expositie 14.00-17.00 uur

8 oktober performance thema 1
16.05+19.15+21.00 uur

9 oktober performance thema 2
16.05+19.15+21.00 uur

10 oktober performance thema 1
16.05+19.15+21.00 uur

12 oktober performance thema 3
16.05+19.15+21.00 uur

13 tm 17 oktober expositie 14.00-17.00 uur

poster gevoelige oppervlakte

zie de poster groot >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

12 september tm 17 oktober
Noord Holland Biënnale
buiten de Boterhal

Marjolijn Dijkman en José Carlos Martinat

Tijdens het bezoek aan Hoorn waren Marjolijn Dijkman en José Carlos Martinat gefascineerd door de verschillende manieren waarop mensen zich verhouden tot het "Oosten". Naast de vele referenties aan het koloniale verleden met de VOC als boegbeeld, vonden ze in bijna elke straat en soms achter meerdere ramen, een sculptuur van Boeddha (2).
boeddha achter raam
De interesse in het Boeddhisme lijkt sinds de financiŽle crises te zijn toegenomen. Een verkoper van Boeddha sculpturen in Hoorn zei ''deze trend zal pas stoppen als iedereen in Hoorn zijn eigen Boeddha heeft". Recent geopende centra als Soulcenter en de Eenheid in Hoorn, bevestigen deze groeiende interesse in een meer spirituele ervaring in plaats van het alledaagse genot van consumeren. Ze reflecteren de nieuwe verhouding met het Oosten: een innerlijke zoektocht in plaats van materiŽle import.
In vele culturen en spirituele overtuigingen staat water symbool voor verandering en transformatie, maar in Nederland wordt het eerder geassocieerd met potentieel gevaar en in het beste geval met economische welvaart.
Veel scheepsjargon is terug te vinden in termen over de economische en bestuurlijke positionering van ons land, zoals: er valt geen land meer mee te bezeilen, aan de grond zitten, over een andere boeg gooien, overstag gaan, van koers veranderen en proosten op een goede afloop.
Dispereert niet, ontziet uw vijanden niet, want God is met ons - Jan Pieterszoon Coen (1612)
De scheepsjongens van Bontekoe uit Hoorn inspireren de mensen nog steeds door hun heldhaftige avonturen. Ook het verhaal van de visser Klaassen Bording en zijn zonen uit Enkhuizen, die in een ongelukkige gebeurtenis 14 dagen op een ijssschots in de Zuiderzee rond dreven, spreekt tot de verbeelding.
Deze overlevingsscenario’s en de manier waarop ze mensen inspireren lijkt aan de basis te liggen van de groeiende vraag en aanbod van spirituele zoektochten.
Soul quests, walk abouts en allerlei andere begeleidde spirituele transformaties en levensverrijkende ervaringen zijn ondertussen een gangbaar fenomeen geworden in onze samenleving.

De ervaring die verscholen ligt in het werk
Dispereert Niet gaat van een avontuur in erbarmelijke omstandigheden, een spirituele verlichting door de confrontatie met jezelf tot een unieke gedeelde ervaring met anderen met wie je onverwacht in contact komt. Of wellicht treedt je in de voetsporen van Boeddha en krijg je inzicht in de aard van het menselijk lijden?
Het vlot voldoet aan de eisen van de universele SOLAS reguleringen die zijn ontstaan na de Titanic ramp in 1914. De lichtblauwe binnenkant helpt tegen zeeziekte en heeft een kalmerend en ontspannende werking.
Zichzelf overwonnen te hebben, is beter dan alle anderen te overwinnen - Boeddha (circa 400 BC)

reddingsvlot
Steven Callahan overleefde 76 dagen lang in een reddingsvlot drijvend op Atlantische Oceaan, 1986.

Noord-Holland Biënnale 2010
Als er iets is dat centraal staat in de geschiedenis van Noord-Holland, dan is het wel de eeuwige strijd tegen het water. De ontmoeting tussen land en water heeft het leven van de bewoners gevormd. Het is een geschiedenis van weren en toelaten; niet alleen van water, maar ook van mensen. Dit spanningsveld van toelaten en weren - van open en gesloten, van gastvrij en naar binnen gekeerd - is het thema van de vierde editie van de Noord-Holland Biënnale. Middels ontwerpateliers, tentoonstellingen en debatten worden gebruik, betekenis, geschiedenis en verwachtingen van het gebied en haar gebruikers via de beeldende kunst belicht. De Biënnale nodigt het publiek uit om Noord-Holland vanuit een ander perspectief te bezien en te ervaren.

(1) Jan Pieterszoon Coen, stichter van Batavia geldt als een van de grootste VOC-dienaren uit zijn tijd. Coen wordt tot op de dag van vandaag geroemd en verguisd. Coen was streng voor zijn minderen en meedogenloos voor zijn tegenstanders. Hoewel hij in een weinig zachtzinnige periode van de geschiedenis leefde, was het geweld dat hij bereid was te gebruiken om zijn doelstellingen te bereiken zelfs voor menig tijdgenoot te veel.
(2) Siddhartha Gautama Boeddha was voorbestemd voor het luxueus leven als prins. Hij had drie paleizen die vooral voor hem waren gebouwd. Zijn vader, Koning Sīuddhodana, sloot zijn zoon uit van godsdienstig onderwijs of kennis van menselijk lijden. Na geconfronteerd te zijn met verouderende, zieke en wanhopige mensen buiten het paleis, probeerde Siddharta Gautama Boeddha om het menselijk lijden volledig te begrijpen. Na 49 dagen van meditatie zonder voedsel of water bereikte hij Nirvana. Op dit punt, wordt verondersteld dat hij in een volledige staat van verlichting terecht kwam en inzicht kreeg in de oorzaak en aard van menselijk lijden.

download pdf folder >

... 

LEDEN EXPOSEREN

Titi Smit / Jan Hollenberg 1-6 tm 30-9 Westfries gasthuis zie ook het weblog

Menno Bauer / Peter van den Akker 1-10 tm 31-1-11 Westfries gasthuis

Loes Groothuis tm 30-9 bij Groot Vleeswaren

Tineke Pilkes 1-9 tm 15-10 Etalage Galerie Danielle Janssen Westerstraat 46 Enkhuizen

Marija Ilic 29-8 tm 11-10 friese miniprent biennale De Galerij Drachten

Carolien Broersen 24-8 tm 28-9 het Kennemer Theater (KEK) Kerkplein 1 Beverwijk open ma wo vrij 10-20.30u di do 10-17.30u za 10-14u

Pietsjanke Fokkema 5-9 tm 3-10 Schuilplaats tekeningen/installatie/film Galerie Lutz Oude Delft 195 Delft

Peter de Rijcke vanaf 30-9 samen met Claude Monet GRID 2010 Zaandam op drie locaties langs de Zaan: 't Glop Zaanse Schans (molen De Huisman) - Prins Bernhardbrug Zaandam (gas terrein) - Koningin Beatrixbrug Zaandam (theekoepels)

Ada van Wonderen 2 en 3-10 Open Atelier Nieuwmarkt 12-18 u

Margriet van Engelen 2 en 3-10 Open atelierroute Zaanstad-Wormerland 11-17u met 15 uur demonstratie papierscheppen en de ontwikkeling van het materiaal papier in de kunsthistorie. Botenmakersstraat 82 Zaandam

Wies Plasschaert 4-9 tm 10-10 "Labyrint, een zoektocht naar het ultieme beeld" Hippolytuskerk Kerkplein Hippolytushoef opening 4-9 16u

Rob Komen 11-9 tm 9-10 "Kijkkisten" Kunststelling Magazijn voor hedendaagse Kunst en Cultuur Alkmaar

José van Tubergen30-5 tm 31-10 Het transparante huis museum Tetar van Elven Koornmarkt 67 Delft open di-zo 13-17u

Peter van den Akker beelden van staal 1-5 tm 30-9 Buitenplaats Wester Amstel Amsteldijk-Noord 55 Amstelveen open ma-vr 9-16.30u za-zo 12-16u

Kees Admiraal 27 tm 31-10 Westergasfabriek - AAF internationale Kunstbeurs Galerie Bel-Etage Amsterdam

Menno Bauer voor de vijfde achteréénvolgende maal genomineerd bij de verkiezing ‘Kunstenaar van het jaar’. Stemmen kan op https://www.kunstweek.nl/stemmen.asp

Marijke Oosterman 25-4 tm 31-10 Galerie en beeldentuin 15A Galgengoorweg 15a Lochum open do-zo 12-17.30u

Ankie Postma 5-7 tm 7-11 De Groene Poort Middenbeemster / 29-8 tm 11-10 De Galerij Drachten

Gea Karhof presentatie en verkoop van de luxe editie met twee prenten van het boek "Grenzeloze grafiek" Galerie de Kunstsalon Utrecht / 1 tm 16-10 Galerie Epreuve d’Artiste Oudekerkstraat 64 Antwerpen open za+zo 14-18u en op afspraak / 22 tm 31-10 KCB Plein 6 Bergen NH

 

 
©