De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BLOEM RUIT DOODSKOP

Carina Ellemers (1965 Amsterdam)
Haar werk is ingetogen, waarbij het opmerken van de details en het goed kijken naar de materiële, constructieve en beeldende aspecten toegevoegde waarde geven.
Carina Ellemers’ eerste werken ontstaan vanuit een fascinatie voor het schilderslinnen zelf. De stof zoals die opgespannen is over een spieraam fascineert haar.
Weefsels zoals schilderslinnen, katoen en canvas hebben tevens een geometrische of abstracte waarde. Zij zijn vergelijkbaar met pixels, want als je goed kijkt bestaat een weefsel uit kleine blokjes; een zowel heldere als complexe structuur van vierkantjes en ruitjes. Dit weefsel met zijn strakke geometrische opzet is ook soepel en onvast van vorm, je zou van een zachte technologie kunnen spreken. Door oog te hebben voor het minimale toont zij het ‘schone’ in wat vlakbij is.
Ellemers monteert het textiel; zij stikt stukken stof aaneen en spant deze vervolgens op. Door hoe de textiele materialen strak worden getrokken over het spieraam vormen naden en draden een eigen lijnvoering.
In haar latere werk duiken ook andere stoffen op. Zij maakt dan gebruik van bijzondere uitsneden van motieven en van kleuren, patronen en textuur van het textiel. Zo gebruikt zij bijvoorbeeld gaas, soms uit India, gekleurd acryl, bloemmotieven, doodshoofdmotieven en ruitpatronen. Zij verheft op deze wijze gewone gebruiksstoffen tot iets speciaals. Zo heeft zij een op zich onopvallend beeld van een vleermuis in een bloemmotief ontdekt. Is deze vleermuis een abstract toeval en is het slechts door de ogen van degene die goed kijkt vleermuis geworden? Of zien we dat een al lang vergeten stofontwerper een vleermuis in zijn bloemmotief heeft verwerkt? Door een rand van schilderslinnen om zo’n bloemmotief aan te brengen en het op te spannen maakt zij van een bloemmotief een ‘schilderij’.
In het algemeen kun je zeggen dat het gebruik van stof een zekere sensualiteit met zich mee brengt, een lust tot aanraken. Daarnaast kan beschilderde en genaaide stof ook een harde en ruwe indruk maken. En stof roept natuurlijk bij uitstek associaties op met de stof die dagelijks aan ons lichaam, onze meubels en ons bed verbonden is en alle gedachten en gevoelens die daar bij kunnen horen. Deze verbondenheid met het leven en de bijzondere compositie en techniek maken de kunstwerken van Carina Ellemers voor het opmerkzame oog boeiend.

 

 

Carina Ellemers
Cabcollowey
Carina Ellemers

Carina Ellemers
Vleermuis in bloemmotief
Carina Ellemers

Carina Ellemers
Vleermuis in hart van bloem
Carina Ellemers


 

 


 

 


 

 

 

 

 

Ellis Belier

Het ruimtelijk werk bestaat uit beelden en gestapelde kunstkabinetten. Met deze kabinetten creëert zij intieme ruimtes die de sfeer oproepen van imaginaire stijlkamers en Alice in Wonderland. De getoonde foto’s zijn afkomstig van haar foto-blog. Sinds 2010 houdt Ellis Belier een blog bij waarvoor zij dagelijks een foto maakt. Persoonlijke gebeurtenissen, voorvallen en gedachtes worden vertaald in foto’s. De foto’s vormen samen een associatief en visueel dagboek. Al het werk samen vormt een bijzondere en poëtische wereld, met verwijzingen naar het breekbare, vluchtige van het leven en het verstrijken van de tijd.

‘Ze ging op haar knieën liggen en kon nu met een oog door het hol in de mooiste tuin kijken die je ooit gezien hebt. Wat verlangde ze er vreselijk naar om uit die donkere ruimte weg te zijn en een beetje rond te dwalen tussen die perken met schitterende bloemen en koele fonteinen, maar ze kon haar hoofd niet eens door de opening krijgen’

Alice in wonderland
Lewis Carroll

ellis belier
23 jan : unknown
Ellis Belier

ellis belier
 18 jan : voor Babou
Ellis Belier

ellis belier
15 april : poids
Ellis Belier

 
 

 

 

 


 

LEDEN EXPOSEREN

Kwartaalprent in de Boterhal Opkamer
Cees Smit

gerda kooger

titel: Zuid (uit de serie "Landschap zoekt maker")
jaar: 2011
techniek: ets, suikeraquatint
druk: 4 en 5
oplage: 20
formaat blad: 50x40 cm (met lijst 80x60 cm)
prijs: € 350,- (incl. lijst)

Wies Plasschaert en Leentje Linders 4-2 tm 31-5 Westfries gasthuis

Suzanne Glerum oa weekendsalon 22 tm 25-3 WGkunst Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 Amsterdam

Marija Ilic ‘het afscheid’ 26-1 t/m 6-3 opening zondag 29-1 om16u Grafisch Atelier Alkmaar Doelenstraat 23 Alkmaar / Kunstuitleen Alkmaar 3-2 tot en met 11-3 Opening vrijdag 3-2 om 17u door Martha Dirkmaat–Planting dichter en publicist

Cees Smit etsen en tekeningen / Jont de Waal beelden 26-2 tm 1/4 galerie studio Han Sterk Klooster 3 Enkhuizen wo tm zo 12-17u

Leentje Linders 20-2 t/m 30-4 Gemeentehuis Koggenland De Goorn opening 20-2 18.30u

Randi Vettewinkel 3-2 tm 1-10 Berend Botje Hoorn

Rity Jansen Heijtmajer e.a. 15.4 tm 12.5 Galerie de Ploegh Vierkant de Ploegh Pimpelmees 3 Soest wo-vr 11-17 za 11-18

Annemiek van Kollenburg 14-4 t/ m 26-5 Galerie Contrast Tilburg

Stella Burggraaf 1-3 t/m 30-6 Poelboerderij Veerdijk 106 Wormer open dagelijks 9.30 -16u (in de schoolvakanties dicht)

Yvonne Alting 8-4 tot 16-6 Zwart-Wit Galerie de groene Poort zat -zon 13-17u Middenweg 124 Middenbeemster / 22-4 tm 31-5 Forma Aktua Nieuwstad 10 Groningen

©