De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
   

 

 

 

 


Margreet Bouman

pieter kusters
Pieter Kusters

josje peters
Josje Peters

hans van der ham
Hans van der Ham

frans boomsma
Frans Boomsma

geert van der klugt
Geert van der Klugt

 

 

De tentoonstelling Figures Fields and Islands brengt twee werelden bijeen: die van de mens ‘Figures’ en die van de natuur ‘Fields’. ‘Islands’ staat voor het idee van individuele kunstenaars die allen deel uitmaken van eenzelfde eilandengroep. Samengebracht gaat hun werk onderlinge relaties aan, behandelen zij overeenkomstige thema’s, verschillen daarin ook van elkaar en staan uiteindelijk geheel op zichzelf.

In het werk van Margreet Bouman speelt de mens altijd de hoofdrol. Het eigen gelaat is uitgangspunt. Het gaat haar niet om de uiterlijke gelijkenis, maar om de wereld die daar achter schuilgaat. De gemoedsstemming bepaalt het beeld. Soms lijken toegevoegde teksten gedachtenflarden weer te geven, of een monologue intérieur.

Ook bij Pieter Kusters is het thema vaak de kunstenaar zelf, die met zijn ietwat dikke, logge uiterlijk, in de werken figureert en zichzelf omgeeft met attributen uit zijn omgeving. Hij waart er zelf in rond; surfend, lui liggend, uitkijkend over een landschap of tevreden over zijn bijeen gesprokkelde wintervoorraad. Als hij er zelf niet in figureert zijn het soms dieren, die verdacht veel van de kunstenaar weg lijken te hebben, in de vorm van een walrus, nijlpaard of aap.

De personages in het werk van Josje Peters daarentegen zijn anoniem. Hun lichamen worden uit elkaar getrokken, gaan gebukt onder een last of worden ingeklemd. Ze bevinden zich in een ongedefinieerde ruimte waar de kleurvlakken van de achtergrond of de omgeving hun bewegelijkheid vastzet. Ze hanteert een uitgesproken manier van schilderen die wisselt tussen realisme en abstracte vormoplossingen.

Hans van de Ham zegt: “Ik zie de zichtbare wereld graag als een ‘verpakking’ van een andere onzichtbare, kwetsbare wereld. Vandaar dat mijn beelden vaak een hermetisch karakter hebben. De meestal aan mensfiguren gerelateerde beelden bestaan daarom vaak expliciet slechts uit hun ‘verpakking/omhulling’. Meestal in de vorm van een provisorisch harnas of anderszins mogelijke bescherming. Naar de inhoud van deze pakken laat zich raden. Ik vraag me hierbij af wat er nodig is om iets persoonlijks/kwetsbaars uit te drukken terwijl er juist slechts iets onpersoonlijks, een buitenkant zichtbaar is?”

Op de schilderijen van Frans Boomsma klinkt bezorgdheid over het milieu, de almaar verdere inkrimping van de natuur en de toenemende kunstmatigheid van de menselijke samenleving. Met argwaan beschouwt hij het menselijk handelen dat steeds meer de vrije natuur overwoekert. Op zijn schilderijen zijn paarden, rendieren, bokken en vissen gedegradeerd tot uithangbord, alleen hun vorm verwijst nog naar wat zij eens waren. De natuur gezet op een sokkel, als een souvenir, een herinnering aan een mooie plek.

De tekeningen van Geer van der Klugt laten zompige desolate landschappen zien, soms mistroostig, maar ook met grote plassen licht. De taferelen hebben een ‘natuurlijke' uitstraling, totdat tot je doordringt dat er allerlei toevoegingen zijn. Giftige kleuren sijpelen hier en daar door. Menselijke ingrepen zijn zichtbaar, de mens zelf wordt niet afgebeeld, hij laat alleen zijn sporen na.

Hanneke Francken is gefascineerd door de cyclus van het leven en gebruikt motieven en symbolen uit de (kunst)geschiedenis om hieraan uiting te geven. Dit leidt in haar monumentale tekeningen tot thema’s als mythologie, natuur, evolutie, eeuwigheid en vergankelijkheid. Ze zijn met elkaar verweven in een rijk geïllustreerd universum met onder meer gevogelte, wild, vegetatie, groenten, fruit, bloemen en zelfs gebak.

hanneke francken
Hanneke Francken

 
 
 

 

 

 


 

LEDEN EXPOSEREN

Kwartaalprent in de Boterhal Opkamer
Gerda Kooger

gerda kooger

jaar: 2010
techniek: fotoprint op synthetische ondergrond
oplage:  beperkt
formaat blad: 50x70 cm (met lijst 60x80 cm)
prijs:  € 150.- (zonder lijst)

€ 185.- (met lijst)

Vitrines
José van Tubergen

jose van tubergen
3D print

Wies Plasschaert en Leentje Linders vanaf februari Westfries gasthuis

Marijke Oosterman beelden en schilderijen 5-1 tm 19-2 herinneringstentoonstelling museum Waterland Kaasmarkt 16 Purmerend

Rity Jansen Heijtmajer 15-5 tm 30-4-12 Museum Modern Art Hünfeld Hünfeld Duitsland

Laurien Sneep 24-11 tm 25-1-12 Recente Prenten Grafisch Atelier Alkmaar / prent voor bij het winternummer van tijdschrift Raam

Floor Max 19-11 tm 9-1-12 sieraden 40-jarige jubileum expositie Galerie Zelhem Zelhem / 3-12 tm 8-1-12 sieraden 35-jarige jubileumexpositie Galerie Ra Amsterdam

Nelleke Allersma 7-1 tm 5-2 bronzen beelden galerie Lemferdinge Eelde

Joke Burgman 24-11 t.m 25-1-12 Recente Prenten Grafisch Atelier Alkmaar

Gerrit Meijer 18-12 t/m 29-1-12 galerie studio han sterk Klooster 3 Enkhuizen wo t/m zo 12-17u

Frans Hage / Titi Smit / Mai Movrin / Anneke Helder / Thea van Lier / Ella Koopman e.a. docenten en oud-cursisten 40 jaar Blauwe Schuit 3-12 t/m 17-2-2012 De Blauwe Schuit Hoorn

Randi Vettewinkel 3-2 tm 1-10 Berend Botje Hoorn

©