De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
   

 

 

 

 

  SCHIMMENSPEL    

 

Een kunst- en educatieproject

De door kinderen en volwassenen tijdens workshops gemaakte maskers zullen te zien zijn op de bovenverdieping

Curator: Loes Groothuis


 

 

 

Itie Langeland

Vervreemding is een kenmerk van het werk van Itie Langeland.
Dit wordt bewerkstelligd door zowel het bijzondere materiaalgebruik als door de fascinatie voor mensen met een afwijkend uiterlijk.
Haar werk geeft commentaar op de maakbaarheid van het lichaam en toont de speciale schoonheid van wat buiten de algemeen geldende esthetische normen valt.
De werken bestaan vaak uit een combinatie van fotografie en borduurwerk op verschillende soorten leer en textiel. Bepaalde onderdelen van de foto worden versterkt en/of veranderd door het borduren, waarbij opvalt dat de lieflijke uitstraling van het borduren een sterk contrast vormt met het onderwerp.

ite langeland

itie lanegland

ieti langeland


Pieter W. Postma
Te verleidelijk om niet te geloven

piet postma
Wadman

pieter postma

pieter postma

Stories to be told: beeldend kunstenaar Pieter W. Postma is allereerst een begenadigd verteller. Zijn verhalen strekken zich uit naar andere werelden dan die van ons. Paralelle universa, die bevolkt worden door surrealistische verschijningen. Als nieuwe ontdekkingsreizigers verkennen zij elkaars én ons universum, gebruik makend van vaak felgekleurde voer- en vaartuigen. Soms laten ze iets achter in onze wereld.

Postma toont ze ons, als losse artefacten in een hedendaagse wunderkammer: een wapen, een verloren handschoen, een masker of een verongelukt transportmiddel. Een andere keer reconstrueert hij volledige ensceneringen, als in een diorama: een in een mintgroen uniform gehulde figuur bijvoorbeeld, die uit de uitgang van zijn vaartuig hangt om de bodem waarop hij nu is beland op betrouwbaarheid te verkennen. Of een gemaskerde figuur –De Zweeper- die een vijftigtal zwarte paardjes, elk zo groot als een kat, ophitst en aanspoort zijn schip over een helling te trekken.

Het werk roept een soort verwondering op die doet denken aan het allereerste bioscoopbezoek. Als kind geconfronteerd worden met een enorme kleurrijke (technicolour!) wereld die tot leven komt. Alsof je binnenloopt in een jongensboek. Een ode aan de verwondering.

In deze beelden en installaties combineert Postma harde met zachte materialen. De surrealistische transportmiddelen worden voornamelijk opgebouwd uit hout, polyester en metalen. De figuren, de raketvaarders en andere wezens, hun pakken en maskers, ontstaan uit stoffen, rubbers en (kunst)leer. Postma is nu eenmaal goed met draad en naald, naar eigen zeggen.

En dat is hij. Met een enorme verbeeldingskracht komen de creaturen onder zijn handen tot leven. Sommige delen van de ensceneringen zijn volledig gepolijst en tot in de finesses virtuoos uitgewerkt, andere blijven schetsmatig en onaf, soms letterlijk met losse eindjes. Deze schijnbare tegenstrijdigheid werkt eigenlijk als een soort scherpte-diepte in de installaties. De schetsmatigheid zet de beschouwer op enige afstand, zodat hij de gehele enscenering kan blijven overzien, de uitgewerkte details zijn enorm verleidelijk en trekken zijn blik naar binnen.

Postma heeft plezier in de reconstructie van deze vervreemdende schouwspelen. Verbeeldingskracht en scheppingsdrang zijn de mooiste eigenschappen van de mens (in dit, maar waarschijnlijk ook in andere universa), lijkt zijn werk te willen zeggen. Het plezier werkt aanstekelijk. De ensceneringen zijn bizar en surrealistisch, werkelijk niet van deze wereld. Maar tegelijkertijd wíl je ze geloven.

De werken zijn eenvoudigweg te verleidelijk om niet te geloven.

Martijn Lucas Smit, mei 2012

   
       
       
       
       
         
         
         
         
         
         
         

LEDEN EXPOSEREN

kwartaalprent in de Boterhal Opkamer
Cees Baas

in de vitrines tm 27 mei
Thea van Lier
thea van lier in de vitrine

Wies Plasschaert en Leentje Linders 4-2 tm 31-5/ Karin van Bodegom en Thea van Lier juni tm september Westfries gasthuis

Leentje Linders 20-2 t/m 30-4 Gemeentehuis Koggenland De Goorn

Randi Vettewinkel 3-2 tm 1-10 Berend Botje Hoorn

Karin van Bodegom / Rob Komen e.a. 25 26 27 28-5 Artfarm Rustenburgerweg 126 Heerhugowaard open 12-17u

Nelleke Allersma tm 12-8 bronzen beelden thema sport Galerie de groninger kroon Finsterwolde Groningen / tm ca 6-7 schilderijen Hilton hotel Malmo Zweden / tm 31-10 bronzen beelden in de tuin schilderijen binnen De Kasteelhoeve exposities en wijnproeverij IJhorst Overijsel

Yvonne Alting 5-5 tm 3-8 Buitencentrum Schoorlse Duinen Oorsprongweg 1 Schoorl / 7 tm 10-7 werk op papier tijdens de Schok (Schoorlse Kunsten) Buitencentrum Schoorlse Duinen Oorsprongweg 1 Schoorl /8-4 tot 16-6 Zwart-Wit Galerie de groene Poort zat -zon 13-17u Middenweg 124 Middenbeemster / 22-4 tm 31-5 Forma Aktua Nieuwstad 10 Groningen

Stella Burggraaf 1-3 t/m 30-6 Poelboerderij Veerdijk 106 Wormer open dagelijks 9.30 -16u (in de schoolvakanties dicht)

Mai Movrin 8-4 tot 1-10 Beeldentuin Landgoed Zonnestraal Hilversum / 6-5 tm 7-10 Land en Beeld Asperen / 27 en 28-5 Kunst en Landschap Lonneker / 8 tm 11-6 SchoK Schoorl / 30-6 tm 25-8 Dijken van Wijven Ouwerkerk

José van Tubergen 30-5 tm 3-6 kunstRai gallery 9 Amsterdam

jawek Kwakman 7 tm 15-7 Château de Sully Bourgogne Frankrijk

Randi Vettewinkel / Titi Smit 7-6 tm 16-7 Pribram Tsjechië

Gea Karhof 26-5 atelier Bierkade Edam Tijdens Kaaspop treedt de fantastische groep Hausmacher er drie keer op. Tevens is er een tentoonstelling van Gea’s handgekleurde etsen met muziek als onderwerp. Daarbij is de grote ets ‘Naar een nieuwe tijd’ waaraan ze twee jaar gewerkt heeft. Bijzonder is dat het hele werk-proces van deze ets van maximaal formaat is vastgelegd in de film Van schets tot ets door de Waterlandse filmers Bart Veenboer, Chris Scholtens en Huib Groen. Zaterdag aanstaande zal deze voor het eerst voor het publiek in Edam vertoond worden. vanaf 14.30 uur Toegang vrij / 10-5 tm14-6 Galerie Helga Hofman Hoorn 131 Alphen aan de Rijn wo tm za 12-17u

Kees Admiraal / Peter van den Akker / Menno Bauer / Juul Bögemann /  Hetty Brink  / Joke Burgman / Jan Grooteman / Rity Jansen Heijtmajer / Jos Kaarsemaker  / Annemiek van Kollenburg / Ankie Postma /  Vivian Rozenbeek / Ragna Slingerland  / Marjoke Staal /  Paul Stap 24-6 tm 15-7 De Verwondering van het Zijn 15 leden van de Boterhal ID-Plus art Hamme België opening 24 juni

 

©