De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

peter
Words - Peter Koelemeijer

 

visioen -lucia
Lucia Rebers

 

annemiek van kollenburg
Zwerfschatten 140x300cm - Annemiek van Kollenburg

Visioenen van gelukzaligheid en leegte
Sinds zijn twaalfde jaar schilderd Kees Te Kolsté Boeddha’ s en door het Boeddhisme geïnspireerde schilderijen. Hij heeft series geweid aan onder andere de Japanse Zenmonnik Sesshoe, de Lotus soetra, het karma, Boeddha Mitrugpa, en het geven van offergaven. Op deze tentoonstelling zijn voornamelijk visioenen van gelukzaligheid en leegte te bewonderen.
De visioenen van gelukzaligheid zijn geïnspireerd op teksten uit de Dzokchen traditie. En zijn erg kleurig en uitbundig van aard. En doen denken aan superstrings uit de quantum mechanika en de struktuur van hersenen.
De schilderijen over leegte zijn onder andere geïnspireerd op de hart soetra, een tekst die de perfektie van wijsheid, de kern van het Boeddhisme, behandeld. De bekendste zin uit deze tekst i: leegte is vorm en vorm is leegte, leegte is niet iets anders dan vorm en vorm is niet iets anders dan leegte. Deze schilderijen zijn soberder en leeg van karakter. Soms lopen meerdere Boeddhistische thema’s door elkaar heen. Dan zijn leegte en bijvoorbeeld offergaven of gelukzaligheid in een schilderij verenigd.


visioen van leegte
Visioen van leegte - Kees Te Kolsté

Vivian Rozenbeek is begonnen met textiele vormen die al snel abstract werden en minimalistisch. Zij is bewonderaar van met name de nulbeweging (Henk Peeters en Jan Schoonhoven). Circa 15 jaar geleden is zij overgestapt naar het werken met papier waarbij grote hoeveelheden gelijkvormige papier elementjes worden verwerkt tot één object, zoals met de hand gescheurd papier  of snippers uit de papiervernietiger  of met ijzer versterkte papieren sluitstukjes voor plastic  zakken. De objecten worden soms gecombineerd met cellofaan (transparant), textiel, garens, gouache en lijm.
Was de vorm in de textiele periode gebaseerd op lijnen (geweven), in de papieren periode is deze organisch. Deze vormen komen niet tot stand naar voorbeelden,maar ze groeien tijdens het creatieve proces in haar atelier (het laboratorium).
Uitgangspunten
Massa’s gelijkvormige elementjes worden verwerkt tot één geheel. De duizenden elementjes worden stuk voor stuk met de hand gevormd uit het materiaal. De productie is daarom beperkt. Contrasten, zoals het gebruik van ‘textiel’ (subtiele gekleurde draadjes) en cellofaan worden van tijd tot tijd toegepast.  
Essentie
Met minimale middelen een eigen wereld creëren die tot nadenken stemt.

 

vivian
Vivian Rozenbeek - Foto: Rob Versluys

De houten beelden van Peter Koelemeijer die in de Boterhal getoond worden, zijn gemaakt met de kettingzaag.
Ze tonen de kwetsbaarheid van alles wat er is. Dat wordt zichtbaar gemaakt, door de ruwe sporen van de kettingzaag in het hout.

 
Het verleden van Lucia Rebers ligt in de textieldrukkunst. Dat verklaart haar fascinatie voor de herhaling van gedefinieerde vormen en het gebruik van een beperkt aantal kleuren.De driehoek als geometrische vorm is de constante in haar werk, toegepast in alle mogelijke variaties.
Het doet denken aan een notenschrift.Met uiterste precisie wordt in elke nieuwe compositie geëxperimenteerd met de combinatie van kleur, vorm en vlakverdeling. Net als bij muziek gaat het om harmonie en balans. Het effect is intrigerend. Want je ziet meer dan het lijkt. Of lijkt het meer op wat je niet ziet?
 

Annemiek van Kollenburg
Het  uitgangspunt in mijn werk is de architectuur, een belangrijke inspiratiebron.  De vorm in de ruimte, schaduw versus licht.  Wat ik zoek is een ‘Verstilde soberheid’. Mijn beelden zijn minimalistisch en constructief.

 
   

LEDEN EXPOSEREN

Tineke Pilkes en Michiel Wirtz oktober tm januari 2013 Westfries gasthuis

Annemiek van Kollenburg tm 30-1 Kunstmaand Ameland Maritiem museum Hollum

Titi Smit 15-11-12 tot 1-3-13 Berend Botje Hoorn

Thea van Lier 25-11 tm 2-2-13 galerie Bel-Etage Prinsengracht 1097A amsterdam

Ineke Kamps / Ada van Wonderen 1-12 tm 13-1 Slotexpo Galerie RudolfV 1 Kerkstraat 427 Amsterdam

Karin van Bodegom tot 4-2013 7AM Buitenhof 47 Den Haag Bezichtigen kan tijdens werkdagen en op afspraak

Gea Karhof 25-11 tm 16-1-13 Soest Galerie de Ploegh Grafiek manifestatie / 25-11 tm 16-1 Delft Galerie Inkt / 17 tm 20-1-13 Amsterdam Realismebeurs met Galerie Petit / vanaf 24-1-13 Islamabad en Lahore Pakistan Gallery Satrang

©