De Boterhal Kerkplein 39 Hoorn | open dinsdag tm zondag 14.00-17.00 uur toegang gratis  
 

Het Sint Jans Gasthuis te Hoorn, werd gebouwd in 1563 en is een voorbeeld van de vroegrenaissance bouwstijl in de noordelijke Nederlanden. Het is een van de fraaiste gebouwen van Hoorn met een rijk gebeeldhouwde en gemetselde gevel.
Centraal in de gevel staat in een nis het beeld van Johannes de Doper en het opschrift `DIT IS Sint-Jans GASTHUYS´.
Bijzonder in het interieur zijn de 28 origineel gepolychromeerde, gebeeldhouwde natuurstenen consoles van Bentheimer zandsteen. De console met de kop van Hercules draagt het jaartal 1563. De 14 uitzonderlijk zware eikenhouten balken van 47x50cm. die bijna 7 meter overspannen dateren uit ca. 1260-1300.
De muren zijn aan de basis 88 cm dik, de hoogte van het plafond op de begane grond is 5 meter.
Nadat het gebouw zijn functie in 1841 als gasthuis had verloren werd in 1857 tot opheffing besloten. In 1860 werd het ingericht tot kleding- en wapenmagazijn van het te Hoorn gelegerde garnizoen. In 1922 werd het Hoornse garnizoen overgeplaatst en kwam het gebouw leeg te staan.
Al snel besloot het gemeentebestuur om het in gebruik te nemen als nieuwe boterhal, aan de gevel kwam een bord met het opschrift Boterhal. Na als overdekte botermarkt gediend te hebben besloot men in 1954 het gebouw in te richten als sociale werkplaats. Later gebruikte het Westfries museum het tijdelijk als depot.

Wilt u de Boterhal huren voor een presentatie, lezing of wat u ook bedenkt. Neem dan graag contact op via
info@boterhal.com


Zie verder leden KVH&O

 

 

 


©